Hoera voor lezen!

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 18731
  • 0 reacties
  • Abonneer op updates
  • Afdrukken

Vandaag beginnen de Nationale Voorleesdagen, het jaarlijkse voorleesfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Voor kinderen die  veelal nog niet zelf kunnen lezen maar in die levensfase wel de allerbelangrijkste ontwikkelingen van hun leven doormaken. De taalontwikkeling van jonge kinderen verloopt volgens vaste patronen en we weten inmiddels dat een aantal zaken in deze periode meehelpen om van jonge kinderen later goede lezers te maken.

Rijk taalaanbod helpt. Oftewel, lekker kletsen met je jonge kinderen dus. Gewoon benoemen wat je dagelijks om je heen ziet en doet. En voorlezen helpt. Echt al van jongs af aan! Samen boekjes bekijken, plaatjes benoemen, versjes lezen en liedjes zingen. En ja, kleintjes sabbelen op boekjes, geeft niks. En ja, ze gaan nog kris kras door een boekje heen. Geeft ook niks. De echte verhaaltjes met kop en staart komen wel als ze peuter zijn. Maar dan weten ze al hoe leuk boeken zijn!

Gisteravond gaf ik in Bibliotheek Westland een lezing voor een groep jonge ouders van een kinderdagverblijf. Het was een gezellige avond met goede gesprekken. Sommige ouders gingen blij naar huis omdat ze nu wisten wat ze met die zwartwitboekjes aan moesten. Anderen werden lid van de bibliotheek, ze hadden gezien wat de bibliotheek hen en hun kinderen te bieden had. Een ouder vertelde dat haar dochter nu als peuter nog wist te vertellen welke boeken ze als baby/dreumes voorgelezen had gekregen. Er was een lievelingsboek uit voort gekomen. Ik hou van zulke verhalen! Dan weet ik weer dat ik het goede verhaal sta te verkondigen: lees voor! Van jongs af aan. Hoera voor lezen! 

 

b2ap3_thumbnail_Tijger-slaapt-promo-pbvhj2018-d2-2.png

0

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast donderdag, 20 februari 2020 09:50

Copyright © 2013 Dessgevraagd | Realisatie: OnPole