Laatste berichten

Geplaatst door op in Nieuws

Vandaag beginnen de Nationale Voorleesdagen, het jaarlijkse voorleesfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Voor kinderen die  veelal nog niet zelf kunnen lezen maar in die levensfase wel de allerbelangrijkste ontwikkelingen van hun leven doormaken. De taalontwikkeling van jonge kinderen verloopt volgens vaste patronen en we weten inmiddels dat een aantal zaken in deze periode meehelpen om van jonge kinderen later goede lezers te maken.

Hits: 18725
0

Geplaatst door op in Nieuws

Voor iedereen die dit leest de allerbeste wensen voor een gezond, goed en bovenal lekker leesbaar 2018! 

2017 was een bewogen jaar, zoals dat heet. Een jaar met afscheid nemen. Echter ook een jaar met interessante uitdagingen, reuze leuk werk en prachtig mooie boeken (lees Lampje!). Aan een blog schrijven kwam ik echter niet toe. 


Nu weer wel, mijn goede voornemen direct in de praktijk! En met een goede reden. Want met mijn collega's van Bibliotheek Bollenstreek maakte ik enkele filmpjes over voorlezen. De Nationale Voorleesdagen komen er immers aan. Onder het credo 'iedereen voorlezen' maakten we filmpjes met voorleestips, hoe doe je dat nou? En filmpjes met enkele van mijn favoriete boeken van de afgelopen tijd. Het is dat de filmpjes maar kort mochten/moesten zijn, ik  had er wel úren over door kunnen praten! Neem gerust een kijkje op het YouTube-kanaal van de Bibliotheek Bollenstreek, daar vind je alle filmpjes terug. Hier vind je nog meer voorleestips. 

Veel (voor)leesplezier, tot snel! 

Hits: 3245
0

Geplaatst door op in Nieuws

Oei….. een website hebben is één ding, diezelfde website goed bijhouden een ander ding. In 2015 was het al behoorlijk stil op mijn blog omdat ik dat jaar iedere maand al een blog schreef voor de fijne website www.leesplein.nl Je kunt mijn stukken hier teruglezen. Ik schreef over alles wat me qua leesbevordering bezighield.

Nu houdt lezen en leesbevordering me ook in 2016 elke dag bezig, het is immers niet alleen mijn vak maar ook mijn passie. Erover bloggen lukte echter nog niet zo goed, het leven kwam er even flink tussendoor. Zo gaat dat soms. De Kinderboekenweek 2016 leek me een uitstekende aanleiding om de bloggewoontes weer op te pakken.

Deze Kinderboekenweek begon fantastisch met een gouden griffel voor Gips van Anna Woltz. Ein-de-lijk! Een welverdiende griffel wat mij betreft. Anna Woltz verstaat als geen ander de kunst om mooie, knap geschreven en geconstrueerde boeken te schrijven die voor kinderen fijn zijn om te lezen. Haar boeken zijn een mooie stap van belevingslezen naar meer literair lezen. Haar nieuwe boek Alaska is natuurlijk mijn Kinderboekenweekaanschaf. Alaska vertelt het verhaal van Sven en Parker. De laatste heeft net haar hond weg moeten doen vanwege de allergie van haar broertje, de eerste heeft nu juist die hond gekregen als hulphond voor zijn epilepsie. Het toeval wil dat Sven en Parker bij elkaar in de klas terechtkomen, brugklas 1B….

Ook kocht ik het geweldige prentenboek van Floor Rieder, Waar is Ludwig? Ik vroeg me direct af waar mijn gezellige huiskatten Ronja en Silke eigenlijk uithangen als ik even niet kijk…(en hoe de huizen van de buren er van binnen uitzien!).

Het geschenk Oorlog en vrienden van Dolf Verroen is prachtig. Beetje in dezelfde korte stijl als Slaaf Kindje Slaaf vertelt hij zijn eigen verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Hoe blijf je vrienden als de oorlog alles overhoop gooit?

Hits: 9729
0

Geplaatst door op in Nieuws

Op 11 november 2015 organiseren we met de Jaap ter Haar Stichting, de Schrijvers van de Ronde Tafel en het Muiderslot een symposium over historische jeugdliteratuur op de Middag van Toen en Nu. Van harte welkom op deze boeiende middag! 

Aanmelden kan via info@schrijversvanderondetafel.nl 

a1sx2_Original1_1---Uitnodiging-Middag-Toen-en-Nu-11.11.15-.jpg

a1sx2_Original1_2---Uitnodiging-Middag-Toen-en-Nu-11.11.15.jpg

a1sx2_Original1_3---Uitnodiging-Middag-Toen-en-Nu-11.11.15.jpg

Hits: 9864
0

Geplaatst door op in Nieuws

 Zo, de hoogste tijd om de website bij te werken. Want de laatste blog is alweer van begin december vorig jaar en het nieuwe jaar is reeds twee maanden jong. In de tussentijd heeft Dessgevraagd natuurlijk niet stilgezeten. Integendeel zelfs. Druk met alles en nog wat geweest. O ja, en ik schreef blogs. Ja, niet hier. Voor leesplein.nl! Dit jaar ben ik gastblogschrijver voor het onderdeel Ouders & professionals van de website. Een reuze eer!

Hits: 7666
0

Geplaatst door op in Nieuws

Zoals voorspeld was het najaar prettig druk voor Dessgevraagd. Na de vliegende start met een heel weekend Chambers begin september was ik onder andere bezig met: nieuwe cursussen Open Boek bij Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en Bibliotheek Bollenstreek, opleiding Leesconsulent in Tilburg, een module Jeugdliteratuur aan eerstejaars studenten Nederlands aan de Hogeschool Utrecht en het geven van trainingen Boekenkring en Chambers op basisscholen in het kader van het project Cultuureducatie met Kwaliteit waar ik zowel bij Bibliotheek Oostland als bij Bibliotheek aan de Vliet bij betrokken ben. Bij die laatste hadden we een hele studiedag op een school hierover. Vooral de aanpak Chambers maakte wat los…

Hits: 6652
0

Geplaatst door op in Nieuws

Inmiddels is het alweer twee weken geleden en algeheel niet actueel meer maar schrijven over Aidan Chambers is voor mij áltijd actueel. Ik ben namelijk ontzettend fan van de man en zijn werk. Aidan Chambers is mijn held. Binnen de wereld van de jeugdboeken en leesbevorderaars behoeft hij geen enkele introductie. Voor de mensen van daarbuiten; Aidan Chambers is een Britse jeugdboekenauteur (lees vooral Je moet dansen op mijn graf) en hij heeft een aanpak ontwikkeld om met kinderen over literatuur te praten in zijn boek Vertel eens… (nu met het boek De leesomgeving gebundeld in Leespraat). Deze aanpak wordt in Nederland, ook door mij, breed gepredikt. Goed, terug naar twee weken geleden. Aidan Chambers, bijna 80 jaar oud, kwam naar Nederland!

Hits: 8407
0

Geplaatst door op in Nieuws

Het is komkommertijd… Je kunt er in de winkel momenteel wel drie voor 1 euro krijgen, ze groeien goed. Verder staat de term voor een slappe tijd qua nieuws en handel. Op wereldschaal is daar deze zomer helaas geen enkele sprake van… Qua werk is het wel komkommertijd, het is heel erg rustig. Weinig mail, weinig telefoon, weinig opdrachten. Want hoewel ik als zp-er mijn eigen tijd kan indelen, beweeg ik natuurlijk wel met de schoolvakanties mee. Veel van mijn werk gaat immers over het basisonderwijs. Dus wat doet Dessgevraagd in deze komkommertijd?

Getagged in: Jeugdliteratuur
Hits: 6456
0

Geplaatst door op in Nieuws

Begin april plaatste ik mijn laatste blogbericht, over de afsluiting van de cursus Open Boek. Daarna was er een kwartaaltje radiostilte want Dessgevraagd had een druk voorjaar. En daar klaag je als zp-er (zelfstandige professional klinkt zoveel mooier dan zelfstandige zonder personeel) natuurlijk niet over want er waren mooie opdrachten, leuke uitstapjes en de eigen kennis is weer danig bijgespijkerd op menig studiedag.

Hits: 5797
0

Geplaatst door op in Training

Dessgevraagd geeft veel cursussen Open Boek. Dit is een training van vier dagdelen voor leerkrachten basisonderwijs en de cursus leidt hen op tot leescoördinator op de basisschool. In het kader van de Bibliotheek op School wordt deze cursus door het hele land heen veel gegeven. Afgelopen tijd gaf ik de cursus achtereenvolgens bij Bibliotheek Bollenstreek, Bibliotheek aan de Vliet en bij BplusC. Momenteel loopt de cursus bij Bibliotheek Katwijk en Bibliotheek Zuid-Kennemerland en later dit jaar volgt Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. Kortom; Dessgevraagd loopt lekker. Maar wat levert zo’n cursus nu eigenlijk op?

Hits: 6231
0

Geplaatst door op in Nieuws

Het nieuwe jeugdboek van Sjoerd Kuyper, Hotel de grote L, staat flink in de belangstelling. Ook bij mij. Het begon eind januari met een medestudente van de master Jeugdliteratuur die er in begonnen was en niet erg enthousiast was. Te vol personages en gebeurtenissen. Enkele dagen later sprak ik iemand van Jeugdboekhandel Silvester die ook afhoudend was; te veel vaart, over the top. Toen was ik nieuwsgierig natuurlijk!

Hits: 6053
0

Geplaatst door op in Nieuws
Van mijn ouders kreeg ik een mooi cadeau bij mijn afstuderen aan de Master Jeugdliteratuur aan de Universiteit van Tilburg. Geld om een blijvende herinnering van te kopen. Ik dacht dus meteen: een mooi kunstwerk voor aan de muur van mijn werkkamer! 
 
Hits: 5623
0

Geplaatst door op in Nieuws

 Vorig jaar studeerde ik aan de Universiteit van Tilburg. Ik deed de master Jeugdliteratuur, de moeilijkste én de leukste studie die ik ooit volgde. Een schooljaar lang was ik er bijzonder druk mee en dat vond het thuisfront niet altijd leuk.

Hits: 5233
0

Geplaatst door op in Nieuws

Welkom

Van harte welkom op de vernieuwde website van Dessgevraagd. Nadat de vorige website reeds lange tijd niet bijgehouden was  (jaja, shame on me, dat hoort niet, ik weet het…) en nog niet aangepast was aan tablets stond ik voor keuze: aanpassen of afschaffen. U ziet aan dit stukje wat de uitkomst is geworden.

Hits: 5830
0

Copyright © 2013 Dessgevraagd | Realisatie: OnPole